Un quart de segle de retard democràtic a Llucmajor.

Avui, 27 de febrer, el reglament de participació ciutadana (consulta el reglament aquí) compleix 26 anys. Aquest aniversari hauria d’avergonyir als nostres governants municipals.  És incomprensible que el reglament més antic del municipi segueixi essent el de participació ciutadana, aprovat el 27 febrer del 1989, essent batle el socialista Joan Monserrat.

Els hauria d’avergonyir ja que un dels grans pilars de les societats democràtiques és, o hauria de ser, la participació ciutadana. L’administració ha de vetlar per la creació dels espais, les vies i els mètodes de participació necessàries per promoure i facilitar una estreta col·laboració entre les institucions i la ciutadania per tal de millorar la gestió dels governs.
participacio-ciutadana2-2
La participació ciutadana ha de permetre la implicació de la ciutadania en la presa de decisions dels ajuntaments per millorar la qualitat de la gestió política, fer-la més eficaç. Aquesta participació ha d’estar present tant a la presa de grans decisions com aquelles de més petites però que afecten el dia a dia del nostre municipi.

La participació ciutadana és una manera de governar conjuntament amb la ciutadania amb transparència i corresponsabilitat. És, també, un procés educatiu que passa per aprendre a donar i rebre informació, consultar, debatre, participar en la presa de decisions, en el seguiment i control del govern.

Fins aquí la teoria, una teoria que ja es duu a la pràctica a molts de llocs, amb uns resultats més que positius i que han permès millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a qui aquesta manera de governar fa protagonistes i responsables de les decisions que els afecten. Amb la participació es reforça la democràcia representativa i s’educa per a una nova cultura política.

A Llucmajor això no ha estat possible, bàsicament per que el PP no hi creu en la participació de la gent. Un parell de dades de l’hemeroteca per demostrar-ho:
El gener de 2009, han passat més de 6 anys, el llavors flamant nou batle de Llucmajor, Joan C. Jaume, anunciava que se cercarien nous mecanismes per afavorir la participació ciutadana al plenaris (Aquí).
Al novembre del 2011 els diaris anuncien la presentació d’un esborrany innovador per part de l’equip de govern de Llucmajor sobre participació ciutadana, i s’avança que la seva aprovació serà imminent (Aquí).
Han passat els dies, els mesos i els anys i cap d’aquestes intencions, tot i tenir una confortable majoria absoluta, s’han fet reals. Ha passat una legislatura sencera més sense que la gent pugui participar activament de les decisions municipals i que provoca que els ciutadans de Llucmajor hagin de patir una administració opaca, llunyana i inaccessible. Una administració que amb la teva ajuda canviarem ben aviat. Ajuda’ns a reprogramar Llucmajor.
reprograma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s