Discurs d’investidura-Jaume Tomàs Oliver

Bon dia a tothom
Bon dia a tot el poble de Llucmajor

No ho puc negar. Avui és una jornada d’emocions. Ara és un moment d’alegria. Aquestes hores són plenes de satisfacció i m’omplen personalment d’optimisme.

Avui…, ara…, en aquest moment simbòlic de la constitució del nou consistori i de la presa de possessió de tots els regidors i, en el meu cas particular, de la meva investidura com a batle plana en els nostres esperits un sentiment d’alegria i de satisfacció perquè recollim el fruit de la feina feta en el camp de la política democràtica dins el qual hem fet feina durant moltes jornades.

EPF_2350

Si ho celebram tots plegats, però, no és només perquè ens reconforta i agombola el fet d’haver aconseguit uns càrrecs públics o d’haver arreplegat més o manco vots i haver estat capaços de teixir aliances i arribar a acords de governabilitat per a Llucmajor.

Ho celebram, sobretot, perquè som aquí, iniciant la singladura d’aquesta nova etapa de l’Ajuntament, gràcies a la participació democràtica que fa possible que de manera civilitzada tothom pugui participar en la discussió i en la recerca de les solucions que demana la convivència en el nostre extens, variat i de vegades complex municipi.
Un municipi que és un tot i que, al mateix temps, és plural i humanament enriquidor: des d’aquesta Casa de la Vila situada en el cor de Plaça de Llucmajor fins als confins d’Es Pas, Vallgornera, Cala Pi i el Cap Blanc; des de s’Arenal fins al límit que marca el Racó des Llobets a s’Estanyol i Son Bieló;
des de la serra de Galdent i el Puig de Randa (amb Gràcia i els pujols que delimiten les nostres contrades del nord) fins a les noves poblacions que s’estenen ran de mar dins les marines de les antigues possessions .

Tot és Llucmajor,  i tots som Llucmajor: els qui hi hem nascut i hi hem viscut sempre, i els qui un moment o altre hi han arribat i s’hi han establit, i aquí han fet ca seva. La Casa de la Vila és i ha de ser la casa de tots i de tothom.

No ho dic –això de tots i de tothom- per donar una imatge ensucrada de la realitat política, ni per amagar que dins l’Ajuntament els 21 regidors que el conformam i els 6 partits dins els quals ens enquadram hi ha discrepàncies i que no sempre pensam de la mateixa manera.

Dins la Casa de la Vila hi ha diferents maneres de pensar i actuar, com també hi ha pluralitat de pensaments, d’interessos i d’actuacions dins la societat local. Saber respectar aquesta pluralitat i saber conviure-hi és allò que anomenam democràcia, una democràcia que es fonamenta en els drets de les persones i que han costat molt d’aconseguir, fins al punt que de vegades s’han vist brutalment arrabassada.

Per això avui hem de recordar aquells sabaters, jornalers, mestres d’escola, picapedrers, regidors…  que els anys primers del segle passat varen voler una vida més justa, més igualitària, més democràtica, i que ho varen pagar amb la vida, la persecució i la marginació. Que això no torni a passar mai més!

***

Avui iniciam un nou camí a l’ajuntament. Ho feim amb l’aval dels vots de la majoria de llucmajorers i llucmajoreres, uns vots que han traçat un camí democràtic d’un canvi que han d’encapçalar les tres forces polítiques (PSIB-PSOE, MÉS i PROPOSTA PER LES ILLES) que hem subscrit un acord de governabilitat i de distribució de responsabilitats per aquests quatre anys que vénen.

El nostre acord és un pacte de canvi democràtic, de diàleg polític, de posada en marxa de projectes necessaris i garantia d’actuació neta, honrada i transparent. És un acord que permetrà unes actuacions que volem dur a terme sense marginar ningú i, per tant, és un acord que es vol obrir al diàleg amb les altres forces polítiques que són dins el Consistori, i que també representen parts importants de la població.

Sabem que el punt de partida no és fàcil, que els temps que hem viscut han resultat de vegades molt durs i dolorosos. El qui hem estat aquests quatre anys a l’ajuntament, com jo mateix, sabem què ha passat. De vegades hem compartit les propostes que ens presentava el batle Joan Jaume, a qui vull agrair el bon tracte que ha tengut sempre cap a l’oposició. En moltes altres ocasions, però, hi hem discrepat i així ho hem manifestat sempre que ha estat el cas. En altres moments, els qui llavors estàvem a l’oposició hem presentat mocions, preguntes i iniciatives que ens han fet coincidir més o menys, i segurament és fruit d’aquestes coincidències que avui podem presentar el nostre acord polític de canvi per millorar Llucmajor.

He començat parlant d’emocions, d’alegries, de satisfacció… No les vull amagar. Però també vull fer avinent que a partir d’ara comencen dies de molta responsabilitat, d’exigència, de feina…

De tota la feina que sigui necessària i imprescindible perquè Llucmajor superi les mancances que pateix en molts de camps, aconseguesqui uns millors nivells de qualitat de vida, de justícia social, d’educació i benestar i perquè sigui una població plural i diversa, amb una potent i engrescadora personalitat cultural arrelada a la Mallorca del segle XXI i oberta al món respectant les tradicions que val la pena conservar.

Res és fàcil. Però tot és engrescador.

Sabem d’on venim i cap on volem anar; també sabem que d’aquí a un temps hem de tornar (a ca nostra, a les nostres feines, a la família…) i que ho volem fer dignament; sabem que ens esperen costes i pujades i que haurem de pedalar fort; no ignoram que caldrà afrontar davallades vertiginoses i que serà necessari tenir la mà a punt per anar frenant; de vegades el camí serà llarg i d’altres empinat o ple de clots; no podrem llevar la vista de la gent que ens envolta i que ara ens anima i suara ens esperona; sovint haurem de recapitular sobre la marxa i vèncer les inclemències del trajecte; a moments se farà necessari esprintar i d’altres alentir la marxa…

Però la meta sempre serà avançar cap a un Llucmajor millor.

Ho farem amb més il·lusió, amb més ganes i amb més autoexigència que mai.

Hem acceptat el compromís i em pos a disposició de Llucmajor per dur-lo endavant.

Jaume Tomàs Oliver

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s