CAS COIX, EL TEATRE QUE LLUCMAJOR NECESSITA

Article publicat a la revista Llucmajor de Pinte en Ample, octubre 2019 

Fa un dies es publicava la notícia que l’Ajuntament de Llucmajor contemplava la possibilitat d’incloure l’antic Teatre Principal dins el ventall de solucions per donar acollida al futur centre cultural de Llucmajor. Totes les opinions són respectables, però des de MÉS per Llucmajor volem aportar la nostra opinió sobre el tema.

Necessitat de l’espai

Llucmajor necessita un espai proporcionat a les dimensions, demografia i activitat cultural del municipi. Un espai que sigui útil els 365 dies de l’any, no només com a sala de concerts, projeccions i representacions de gran format, sinó com un espai on es puguin allotjar totes les entitats que es dediquen a la promoció artística i cultural de Llucmajor com l’Escola de Música i Arts Escèniques o la Banda de Música, entre altres. Consideram que l’espai que ofereix una millor solució a aquesta necessitat és el Teatre Recreatiu –popularment, Cas Coix– i volem argumentar-ho.

Edifici singular

El Teatre Recreatiu de Llucmajor, enguany, complirà 142 anys d’existència. Es tracta del cinema més antic de Mallorca. Es va construir el 1877. Primer va ser una sala de teatre i, a partir de 1912, ja s’hi varen començar a fer projeccions fins que, al 2003, va tancar les portes. Es tracta d’un edifici singular, tant per la seva antiguitat com per la seva ubicació, al carrer de sa Fira, ben al costat de la plaça de la ciutat. Les visites que s’han realitzat al cinema, acompanyats dels tècnics municipals, permeten diagnosticar que l’estructura de l’edifici es troba en un bon estat de conservació.

Més enllà del valor material

Estam segurs que tots aquest factors, la ubicació, l’antiguitat, l’estat de conservació o el valor arquitectònic seran claus per destriar de forma objectiva que el Teatre Recreatiu és la millor opció per a Llucmajor, però n’hi ha un altre, de valor. Un valor més difícil d’objectivar però al mateix temps innegable, és la presència del Teatre Recreatiu dins la memòria col·lectiva de Llucmajor i l’estima que aquest espai genera entre la major part dels llucmajorers.

Triangle cultural de Llucmajor

Aquesta adquisició tancaria el triangle cultural de Llucmajor, es tractaria de l’eix que, sortint de Plaça, passaria pel carrer de sa Fira, on hi ha el cinema, arribaria al carrer del Convent, on hi haurà el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, i acabaria al Claustre de Sant Bonaventura, un edifici del segle XVII que allotja pintures murals en grisalla úniques en tota Europa i que ja és, actualment, un edifici molt visitat pels turistes. Aquest eix cultural faria de Llucmajor un referent en matèria cultural i un focus d’atracció de primera magnitud, tant per a residents com per a visitants.

Reconeixement al patrimoni

L’adquisició del teatre permetria dotar d’un espai permanent a diferents peces del patrimoni llucmajorer, que actualment no tenen el reconeixement que mereixen per falta d’espai. En aquest sentit es podria posar en valor del llegat de teresetes de la família Faidella (de la Companyia Els Tres Tranquils). El fons “Els Tres Tranquils” és un patrimoni de gran importància per a la història, l’estudi i la documentació del teatre popular.

En el mateix sentit, hi ha l’arxiu de pasquins i elements promocionals cinematogràfics de l’empresa propietària dels antics cinemes Chaplin de Palma. Aquest llegat, actualment, és propietat de Biel Thomàs, actual propietari de l’immoble del cinema, qui també ha manifestat la seva voluntat d’acomodar aquest material per a l’exhibició pública.

Amb tots els vents a favor

La necessitat de l’espai és evident, l’oportunitat manifesta i l’Ajuntament disposa de dues subvencions per a l’adquisició del teatre, unes subvencions finalistes que superen el 600.000 euros. Consideram que estam davant d’una oportunitat històrica per recuperar una part important de la nostra memòria. Per això animam l’Ajuntament a resoldre amb celeritat el concurs de compra del teatre, un concurs que ha de ser just i transparent. Estam convençuts que el Teatre Recreatiu té els valors materials i immaterials suficients per ser el teatre que Llucmajor necessita.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s