Inversions Financerament Sostenibles. POQUES, TARD I MALAMENT

Article publicat a la revista Llucmajor de Pinte en Ample, desembre 2019

Què són les IFS?
Els ajuntaments poden reinvertir durant l’any següent el superàvit aconseguit durant els anys anteriors. Aquestes inversions reben el nom d’Inversions Financerament sostenibles (IFS). La convocatòria d’enguany obliga que aquestes inversions es projectin i licitin abans de la finalització de l’any, i s’han d’executar al llarg del 2020. Les IFS són una gran oportunitat de prestar més i millors serveis als ciutadans per a ajuntaments que, com el nostre, sofreixen els rigors de la regla de despesa. Així ho vàrem entendre durant els 4 darrers anys, amb unes condicions infinitament més complicades que les actuals. Amb menys recursos econòmics i de personal vàrem tenir clara la importància que tenia aquest tipus d’inversió, i ens pareix inexplicable que ara amb zero endeutament i amb la caixa plena els responsables del govern municipal no ho facin.

Falta de transparència
Abans d’entrar en el fons de les inversions, un detall sobre les formes. Segurament els que llegiu aquest article no heu estat informats que durant el ple extraordinari de novembre es varen aprovar més d’una trentena d’inversions per al municipi. Ni l’ordre del dia ni el detall de quines eren les inversions proposades varen ser publicades a cap dels mitjans dels quals disposa el municipi. Ni a la pàgina web municipal, ni a cap de les xarxes socials municipals trobarem encara ara una sola paraula sobre les inversions financerament sostenibles. Publicitat nul·la per a un dels plenaris més important de l’any, segurament atemorits per la vergonya de reconèixer que han deixat passar una gran oportunitat sense cap justificació per donar resposta a les necessitats del municipi.

Poques
Ja que l’equip de govern no respecta la seva obligació de tenir els seus ciutadans informats, ho farem nosaltres. La quantitat dels projectes presentats supera lleugerament el milió i mig d’euros, una quantitat aparentment important si no fos perquè el romanent de tresoreria actual i, per tant, la quantitat disponible per realitzar les inversions financerament sostenibles era 5 vegades superior, concretament 7.800.000 euros.  S’utilitzarà menys del 20% del romanent de tresoreria existent. A títol informatiu i de manera resumida, assenyalam que les inversions plantejades seran enllumenat públic (391.000 euros), punts de recàrrega de vehicles elèctrics (60.000 €), millora de la climatització dels edificis municipals (120.000€), renovació de la flota de vehicles (110.000 €), millora de les instal·lacions esportives (182.000 €), millora en parcs infantils (121.000€), manteniment urbà (272.000 €), i diverses inversions de policia (49.000 euros).

Tard
A mitjan novembre no és el moment adequat per aprovar aquestes inversions, sobretot si tenim en compte que la gran majoria de les inversions plantejades ja estaven previstes per l’antic equip de govern, i se’n va informar adequadament durant el traspàs d’informació. Ens preocupa que no hi hagi temps de tramitar aquests contractes en temps i forma. En un mes i mig ens pareix una missió inassumible per un equip de govern que no ha demostrat fins ara diligència en la gestió. Si aquestes inversions no són licitades abans de cap d’any, no podran executar-se. Addicionalment la falta d’estabilitat al Govern d’Espanya podria posar en perill convocatòries d’anys vinents.

Malament
Si els errors anteriors no fossin suficient, tampoc consideram que la destinació de les inversions siguin les adequades. No tant per allò que s’ha inclòs –com hem dit moltes d’elles varen ser projectades i treballades durant el mandat anterior–, sinó per allò que no hi apareix. És molt mal d’explicar que no es destini ni un euro a millorar el paviment dels nostres carrers, a refer voravies, a realitzar millores al problema de l’aparcament o a millorar els camins rurals. Tampoc apareixen altres inversions que s’hi podrien incloure, com la millora del patrimoni, biblioteques i arxius, o la protecció de medi ambient, que en els millors del casos hauran d’esperar a l’any que ve o directament a oblidar-nos-en durant aquesta legislatura.

Conclusió
Els llucmajorers pagarem la falta de previsió, la nul·la de capacitat de gestió i el desconeixement de les necessitats del municipi per part de l’equip de govern. La demostrada deslleialtat interna i divisió existent dins l’equip de govern, ens afecta. Han estat incapaços de consensuar projectes necessaris i urgents per al municipi, projectes que inexplicablement no tendrem perquè la tramitació de les inversions financerament sostenibles s’ha fet tard i malament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s